Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Chalks





 Μεγαλώνεις και κουβαλάς εκατοντάδες αναστολές. Όλες τους έχουν φτιάχτει για να αποτελέσουν την πανοπλία των ευπαθών. Οι πιο πολλές όμως απ' αυτές απλώς περιττεύουν. Η αλήθεια είναι το είδωλο στον καθρέφτη που σιγά-σιγά απομακρύνεται μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως, για να ξαναβρεθεί λίγο καιρό αργότερα ακέραιο σε μια οδυνηρή στιγμή εσωτερικής αναζήτησης.
 Μέχρι τότε δε θυμάσαι γιατί τις είχες επιτρέψει, τι θα σου μάθαιναν για τη ζωή, ποια προσχηματική αιτία τις κάλυπτε μα κυρίως γιατί  δεν έκανες κάτι για να τους επιβληθείς ή έστω γιατί δίστασες να αρθρώσεις το δικό σου μικρό λόγο, με το αφοπλιστικό θάρρος της άγνοιας και τη νομιμότητα της αμφισβήτησης προς πάσα κατεύθυνση.  
 Το ένστικτο πολλές φορές είναι ο πιο αλάθητος κριτής. Αυτή η εκ των έσω ορμή που σε σπρώχνει εκεί που δεν ξέρεις αν βγάζει σε ανοιχτό δρόμο ή σε αδιέξοδο. Απ' τη  στιγμή όμως που αναλαμβάνεις το ρίσκο να το ανακαλύψεις, αναμετράσαι ευθέως με τις πιθανότητες και την τυχαιότητα.
 Κι επειδή η απαγόρευση λειτουργεί περισσότερο παρακινητικά παρά κατασταλτικά, αρχίζει μεθοδευμένα να διαλύεται η αναστολή και τη θέση της έρχεται να πάρει μια αδιαμόρφωτη ακόμα, μα ανεξάρτητη αρχή. Η αρχή μιας θελκτικά άγνωστης πορείας. Στο όνομα αυτής υιοθετείς μια άναρχη ταυτότητα, δοκιμάζεις τη ζωή πέρα από τα όρια του ορατού κι αδημονείς να σου αποκαλύψει τις κρυμμένες τις δυνατότητες.
 Το πρωτογενές κίνητρο υπερισχύει των γραπτών εντολών. Κι αυτό φοβίζει. Επειδή δεν ανήκει στον κόσμο αυτό. Κανείς δε νοιάζεται από που προέρχεται παρά μόνο ότι πρόκειται για ένα ξένο σώμα που πρέπει απαραίτητα να εξαχθεί γιατί αλλιώς θα μολύνει σύντομα τα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Είναι ,ωστόσο, πραγματική ειρωνεία πως μπορεί μια ατομική αυτονόμηση να προκαλέσει ανησυχίες μόλυνσης σ' ένα σύστημα πρόδηλα παθογενές και παροπλισμένο.
 Κι όμως ξυπνώντας ένα πρωί τίποτα απ' αυτά δεν έχει πια σημασία. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ο εαυτός κι η αλήθεια που τον περιμένει στον παλιό του καθρέφτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: